top of page

Om selvopfattelse

En af de største udfordringer ved brug af test i professionelt HR-arbejde er at sikre, at testpersoner og kandidater besvarer spørgsmålene så ærligt som muligt og som deres selvindsigt tillader.


Hvem er jeg? Hvordan opfatter jeg mig selv? Hvordan bliver jeg opfattet af andre? Hvordan ønsker jeg at blive opfattet af andre? Er jeg interesseret i et bestemt resultat? ...


I vores daglige interaktioner med andre mennesker spiller vi ofte forskellige roller, afhængig af den sociale kontekst og de relationer, vi er en del af.


Sociolog Erving Goffman beskrev denne dynamik gennem sin teori om dramaturgi, hvor han sammenligner sociale interaktioner med teaterforestillinger.


Ifølge Goffman opererer vi på to hovedscener: "front stage" og "back stage".


Front Stage: Den polerede version af "selvet"


Front stage" refererer til de øjeblikke, hvor vi er i det offentlige øje og bevidst præsenterer os selv på en måde, der er designet til at skabe en bestemt opfattelse hos andre.


Dette er den polerede version af os selv, hvor vi viser de træk og kvaliteter, vi gerne vil have, at andre ser. Det kan være på arbejdspladsen, til en fest, eller når vi møder nye mennesker.


Vi er opmærksomme på vores opførsel, udseende og de ting, vi siger, for at sikre, at vi bliver opfattet positivt og i overensstemmelse med de sociale normer og forventninger.


Back Stage: Den skjulte version af "selvet"


På den anden side har vi "back stage", hvor vi føler os trygge nok til at lade masken falde og vise vores sande jeg.


Dette sker typisk, når vi er alene eller sammen med mennesker, vi har opbygget en høj grad af tillid og intimitet med, som nære venner eller familie eller over tid på arbejdspladsen.


Her behøver vi ikke at bekymre os om sociale forventninger på samme måde, og vi kan vise vores sårbarheder, ærlige meninger og ægte følelser.


Tillid og overgangen fra "Front Stage" til "Back Stage"


Overgangen fra "front stage" til "back stage" kræver tid og opbygning af tillid. I begyndelsen af en relation, hvad enten det er et nyt venskab eller et professionelt forhold, er vi derfor mere tilbøjelige til at vise vores "front stage"- selv.


Vi præsenterer os selv på den bedst mulige måde for at skabe et godt førstehåndsindtryk. Efterhånden som vi lærer hinanden bedre at kende, og tilliden vokser, føler vi os mere komfortable med at afsløre vores "back stage"- selv.


At forstå forskellen mellem "front stage" og "back stage" kan hjælpe os som testansvarlige med at huske, at personen foran os ofte viser en version af sig selv, der er formet af ønsket om social accept og anerkendelse, hvis ikke der er skabt et trygt og tillidsfuldt grundlag for brug af test.


Ved at være opmærksomme på at skabe et trygt testmiljø, hvor vores testpersoner og kandidater føler sig sikre nok til også at vise deres "back stage" -selv, kan vi derved opnå et mere retvisende og autentisk testresultat, der kan danne grundlag for dybere indsigt og personlig udvikling.


Enneagrammet Erhverv gør det muligt at arbejde strategisk med HR og skaber et unikt grundlag for indsigt i mennesker, teams og virksomheden.

bottom of page